Orice părinte își dorește să aibă un copil cât mai bine dezvoltat, atât intelectual și emoțional cât și fizic.
Visezi ca fetița ta să fie o renumită balerină sau băiatul tău să meargă pe bicicletă de la 2 ani?
Există destule activități potrivite și recomandate la fiecare vârstă în parte, important e să ai răbdare și să încerci să descoperi ce potențial are.
CURSURI DE PICTURĂ
Desenatul și pictatul sunt benefice pentru copii , îi ajută să-și exprime cel mai bine emoțiile și sentimentele. Prin artă, își dezvoltă capacitățile orientării, raportării la lumea din jur, învață să fie mai organizați cu o grijă mai mare la detalii.
Copilul poate fi înscris la un astfel de atelier încă de la vârsta de 2 ani, recomandat fiind ca acum să se familiarizeze cu formele, culorile, texturile, însă abia pe la 4-5 ani învață să mânuiască mai bine o pensulă, să învețe anumite stiluri și chiar artiști.
GIMNASTICĂ, BALET
Ajută la îmbunătățirea coordonării, echilibrului, flexibilității corpului, dezvoltă musculatura, crește forța fizică și îl ajută chiar să facă față unor temeri și să le depășească.
Dragostea de mișcare poate fi cultivată de la vârste foarte fragede (6 luni). Cu ajutorul tău bineînțeles, se pot face mișcări ușoare de masaj, balans, cățărări sau sărituri ușoare. După 3-4 ani poate fi înscris la o școală de gimnastică, dar abia pe la 6 ani va fi capabil să se antreneze serios. Mulți copii nu au un control bun al corpului, o coordonare suficientă pentru a participa la competiții de la vârste atât de mici.
Baletul, îmbinat cu muzica oferă copilului o stare psihică sănătoasă, este recomandat celor care au o suplețe articulară din naștere. Este destul de riguros, presupune uneori poziții incomode, neputând fi practicat de orice copil. Vârsta de inițiere este între 5-6 ani.
DANS
Balet sau hip-hop, mai dificil sau mai ușor, dansul are beneficiile lui: ajută la dezvoltare a fizicului într-un mod armonios, a mobilității, a expresivității corporale, a simțului artistic, muzical, îi disciplinează și îi învață să lucreze în echipă.
Încă din jurul vârstei de 18 luni micuțul execută anumite mișcări în ritmul muzicii pe care o aude, deși la această vârstă el nu dansează propriu-zis. Abia pe la 3-4 ani copilul e capabil să înțeleagă anumite instrucțiuni și să le și aplice, în general vârsta de 5-6 ani se pare că e cea mai indicată. Ei sunt mai capabili acum să lucreze controlat, să învețe o anumită coregrafie.
PIAN sau CANTO
Familiarizarea cu muzica de la o vârstă foarte mică este benefică pentru copii, iar pianul nu e o excepție. Acest instrument le stimulează sensibilitatea auditivă, atenția și memoria, îi învață despre răbdare și perseverență, le dezvoltă motricitatea fină, spiritul de competiție, îi ajută să-și îmbunătățească cultura generală.
Fiind un instrument care necesită multă dexteritate, asocierea concomitentă a mai multor abilități, este recomandat ca lecțiile să înceapă la vârsta de 8-9 ani. Asta nu înseamnă că la 5 ani copiii nu sunt capabili de astfel de lecții, mai ales dacă ei își doresc asta. Dacă observi că micuțul tău are o voce care sună bine, poți fi tentat să îl înscrii la cursuri de canto. Dar de abia după vârsta de 9 ani poți face acest lucru, el trebuie să fie capabil să respecte instrucțiuni specifice, legate de tehnica respirației, să dea dovadă de o putere de concentrare dezvoltată.
ÎNOT
Este un sport care antrenează corpul în totalitate, îmbunătățește forța fizică și abilitățile motorii. Încă de la vârsta de bebeluși, chiar dacă nu pot înota singuri ci cu ajutorul colacului și al intructorilor, pot fi atrași de mediul acvatic. Dar de abia de la vârsta de 3-4 ani pot descoperi cu adevărat tainele acestui sport care-i va ajuta să-și dezvolte simțurile kinestetice.
BASCHET
Un sport solicitant ce necesită bune capacități respiratorii dar care dezvoltă spiritul de echipă, precizia, capacitatea mentală. Deși 3 ani poate părea vârstă fragedă, copilul este apt să bată mingea și există grădinițe cu săli dotate cu panouri la mică înălțime sau cu mingi mai mici și mai ușoare. La această vârstă poate fi considerat un moment de relaxare și joacă nu neapărat un antrenament. Tainele și regulile baschetului pot fi deprinse cu succes de la vârsta de 5 ani.
ARTE MARȚIALE
Cresc încrederea copiilor și îi disciplinează, îi învață respectul, să asculte, asigură un echilibru nervos. Este indicat copiilor agitați, energiți pentru a le canaliza agresivitatea, dar și celor timizi ajutându-i la afirmarea personalității. Tehnicile de bază pot fi învățate de la vârste mici (3-4 ani), însă anumite stiluri sunt prea dure pentru corpul lui și este indicat să aștepți până la vârsta 7 ani.
TENIS
Un sport excelent care îl dezvoltă pe copil nu doar din punct de vedere fizic ci și intelectual, îi dezvoltă coordonarea mână-ochi, reflexele, echilibrul, jocul picioarelor. Favorizează apariția unor trăsături pozitive de personalitate, ajută la crearea unei discipline mentale fiind un sport organizat, strategic. Până la vârsta de 5-6 ani copiii se pot obișnui cu rachetele sau mingiile de tenis, pot învăța anumite mișcări de bază, după această vârstă pot începe cursurile, când sunt suficient de dezvoltați pentru a servi sau a da lovituri de voleu.
sursa articol: http://baby.unica.ro/activitati-potrivite-pentru-copii-in-functie-de-varsta-2194040.html