Greutatea copilului mic

Cresterea greutatii unui copil este de aproximatv 200 - 250 g pe luna, insumand intr-un an 2,5 - 3 kg.

Pentru o perioada  limitata de timp este posibil ca unii copii sa nu creasca deloc in greutate. Acest lucru este natural si nu trebuie sa va faceti griji. Cresterea este mai lenta in special la copiii jucausi, vioi, energici.

Mult mai importante decat greutatea sunt obrajii rosii, privirea vie, muschii bine intansi, mucoase bine colorate, miscarile precise si suple, buna dispozitie a copilului si disponibilitatea acestuia pentru somn si pofta de mancare.

La 15 luni

- mediul urban: baieti - 10,70 kg
                fete - 10,14 kg


- mediul rural: baieti - 10,50 kg
                fete - 10,01 kg

La 18 luni

- mediul urban: baieti - 11,31 kg
                fete - 11,89

7 reguli importante pentru a invata copilul sa foloseasca olita


- mediul rural: baieti - 11,24 kg
                fete - 10,67 kg



La 24 de luni

- mediul urban: baieti - 12,52 kg

                fete - 12,08 kg


- mediul rural: baieti - 12,33 kg
                fete - 11,74 kg

La 30 de luni

- mediul urban: baieti - 13,70 kg
                fete - 13,20 kg


- mediul rural: baieti - 13,32 k
                fete - 12, 32 kg

La 36 de luni

- mediul urban: baieti - 14,67 kg
                fete - 14,12 kg


- mediul rural: baieti - 14,28 kg
                fete - 13,75 kg.


Schimbari vizibile

Ca mamica, pregateste-te pentru schimbari majore intre 1-2 ani la copilul tau. La jumatatea acestei perioade majoritatea bebelusilor pot sa mearga si chiar sa comunice prin cuvinte. Incep sa devina mai mult copii si mai putin bebelusi.

La implinirea celui de-al doilea anisor ei incep sa isi piarda fizicul de "bebelus" si incep sa creasca mai inalti, in loc de mai rotunzi. Ca si copii, ei vor fi mai puternici, mai coordonati dar ritmul cresterii in timpul celui de-al doilea an va incetini.

Ceea ce vei observa mai mult decat crestea ca atare sunt schimbarile in felul in care arata copilul tau. In loc de burtica moale si rotunda si mainile si picioarele grasute si cilindrice, bune pentru mersul in patru labe, copiii vor arata mai zvelti, cu musculatura mai pronuntata din cauza ca fac si mai multa activitate si incep sa semene mai mult a prescolari.
Ca si bebelusii, copiii sunt de toate marimile si formele.

Doctorul va nota in continuare dezvoltarea copilului tau. Desi s-ar putea sa fii ingrijorata de greutatea prea mica sau prea mare a copilului, tine minte ca cel mai important lucru in aceasta prioada este ca micutul tau creste in mod continuu si stabil.

Un bebelus care este fericit, activ, si interesat de ce se intampla in jurul lui, este cu siguranta si bine hranit si se dezvolta normal. Un copil care etse un pic mai plinut nu ar trebui tinut la regim alimentar cu continut caloric scazut decat la recomandarea medicului si sub supraveghere.

sursa