Chiar şi cuplurile cele mai solide trec uneori prin momente care le pun relaţia la încercare, iar mariajul poate fi atunci cu adevărat stresant.
Psihologul Velentina Băjan a explicat pentru „Adevărul” cum pot doi soţi să nu se lase cuprinşi de această stare care îi poate măcina.
1. Preocuparea pentru asigurarea unui trai decent Acesta este unul din principalele cauze pentru care cuplurile decid să divorţeze. „Grija zilei de mâine este nocivă pentru căsnicie. Nivelul de trai foarte scăzut de la marea majoritate determină cuplurile să treacă nevoile relaţiei pe locul doi.
Cu cât relaţia este mai solidă din punct de vedere emoţional, cu atât vor fi mai uşor de depăşit problemele de zi cu zi, printre care chiar şi dificultăţile financiare”, a explicat Valentina Băjan, psiholog.
2. Contradicţiile dintre cele două familii Între rudele soţului şi rudele soţiei pot apărea adesea conflicte care se pot răsfrânge asupra căsniciei. Pentru sănătatea generală a familiei este necesară crearea de limite clare. Un cuplu are nevoie de armonie pentru a a-şi găsi echilibrul. „Factorii stresori dintr-o căsnicie sunt în funcţie de construcţia interioară a celor doi soţi, a credinţelor pe care aceştia le au referitor la instituţia căsătoriei şi a vieţii în general. Pot fi situaţii de viaţă, întâmplări care pe unii să nu îi afecteze din punct de vedere emoţional datorită structurii lor interioare bine echilibrate.
Aceleaşi circumstanţe, altora li se pot părea ca fiind o sursă permanentă de stres”, a spus Valentina Băjan, psiholog.
3. Probleme de comunicare Comunicarea este pentru căsnicie la fel de esenţială ca aerul pentru organismul nostru.
Atunci când uităm să ne exprimăm sentimentele şi gândurile, mariajul are de suferit. Ne înstrăinăm de jumătatea noastră şi ajungem să trăim sub semnul nesiguranţei.
Muţenia frustrează şi toacă mărunt gândurile, inimile şi sentimentele celor doi, aşa că nu uitaţi să comunicaţi. „Exprimă-ţi inconvenientele cu respect.
Soţii îşi pot răni sentimentele reciproc, intenţionat sau nu, prin modul în care comunică ceea ce i-a deranjat. O comunicare de tip asertiv ar fi o modalitate de a stopa acest lucru”, ne-a explicat Valentina Băjan, psiholog. „Se presupune că cei doi au ajuns în acel punct, al oficializării relaţiei, datorită sentimentelor pe care le nutresc unul pentru celălalt, cum transmit ceea ce trăiesc şi cum îl face pe cel de alături să se simtă. Atunci când cei doi se simt iubiţi, respectaţi şi susţinuţi, se creează sentimentul de siguranţă, încrederea în partener este crescută, iar imaginea de sine este una pozitivă.
Pentru ca o relaţie să fie echilibrată, ideal ar fi ca nevoile fiecăruia să fie împlinite.
Atunci când nu se conştientizează nevoia ce se află în spatele unui tip de comportament, poate apărea stresul. Pe de o parte pentru cel ca nu se simte înţeles şi nu primeşte ceea ce aşteaptă, şi pe de altă parte cel care nu ştie cum să vină în întâmpinarea celuilalt nu reuşeşte să îşi dea seama de ce nevoie are partenerul lui. De exemplu, unele femei au nevoie de declaraţii pentru a se simţi iubite, iar soţul înţelege să-i arate că o iubeşte prin servicii”, a spus Valentina Băjan, psiholog.
4. Epuizarea
Dacă programul vostru este pe repede înainte, ca în majoritatea cazurilor, veţi fi cuprinşi de epuizare. Acest ritm haotic trebuie „reparat”. „Ar fi indicată o mai bună organizare şi o reprioritizare a ceea ce este important pentru relaţie, oferirea de clipe de răgaz împreună sau separat, în funcţie de nevoile fiecăruia. Trebuie să avem grijă de propria persoană şi în acelaşi timp, de relaţie”, a precizat Valentina Băjan.
5. Stresul de la muncă nu trebuie adus acasă Cei mai mulţi dintre noi ajungem să petrecem foarte multe ore la serviciu şi prea puţine acasă, cu familia. Aşa se face că stresul de la muncă ne însoţeşte până acasă. Grija şedinţei de mâine sau a termenelor limită fac „drumul” mai lung până la partener, care se simte neglijat. Stresul vine în toate formele şi mărimile, aşa că este foarte probabil ca situaţiile cu care te confrunţi să nu se regăsească în această listă. „Oricare ar fi factorii care îţi umbresc zilele, aminteşte-ţi să îţi exprimi în mod constant sentimentele faţă de partener, să îl validezi, să îl respecţi în tot ceea ce reprezintă el şi exprimă şi să îngrijeşti zi de zi relaţia pentru a deveni un punct de sprijin”, a conchis Valentina Băjan, psiholog.
sursa